Korona virüs önlemleri nedeniyle öğrenciler için uzaktan eğitime başladığımız bir döneme girdik. Bu süre zarfında çocukların verimliliğini artırmak için anne babalar nelere dikkat etmeli? Uzaktan eğitim için uygun ortam nasıl hazırlanmalı? Ders çalışmak istemeyen çocuğa nasıl yaklaşılmalıdır?
- Her sabah ilk ders öncesinde, hazırlık yapmalarını sağlamak, günlük rutinleri konusunda onlara yardımcı olmak ve o gün kendilerini nasıl hissettiklerini sormak, duyguları hakkında konuşmak çocuklara iyi gelecektir.
- Gün içinde nefes egzersizleri yapmak, yaratıcı çalışmalar yapmak, onlarla birlikte gülmek, mizahın gücünden yararlanmak sürece adapte olmalarını kolaylaştıracaktır.
- Çocukların güvende olduğunu, duygularının anlaşıldığını hissetmeye ihtiyacı vardır bu konuda kendilerini ifade etmesini sağlamanız, çocuklara olumlu rol model olmanız çok önemlidir.
- Anne ve babaların bu süreçteki sorumluluklarından birisi çocuklarının programlarını daha yakından takip ederek onların görevlerinin başında olmasına destek olmaktır. Çocuklarının ders planlarının görünür bir yerde olması takip ve destek açısından kolaylaştırıcı olacaktır.
- Velilerin çocukları için ev içerisinde akademik bir çalışma ortamı hazırlaması, çocuğun evde dahi belirli bir yeri eğitim alanı olarak görmesini sağlar ve bu durum çocukları derse odaklayabilir.
- Veliler, uzaktan eğitimle ilgili beklentilerini, sınıfta yüz yüze eğitimden farkını düşünerek şekillendirmelidir. Bazı durumlara uzaktan eğitimde müdahale etmek daha zor olabilir. Bu nedenle çocukların ihtiyaçlarını, öğretmen ve okulun ise içinde bulunduğu koşulları anlamaya çalışmaları önemlidir.
- Veli ve öğretmenin herhangi bir durumla ilgili iş birliği içerisinde ortak bir dille çocuklara açıklama yapması önemlidir. Bu nedenle öğretmenler velilerin iş birliğini talep eder, veliler de bu talebi kabul edici yaklaşımlarda bulunursa çocuğun uzaktan eğitim süreci daha iyi geçecektir. Tüm bunlar, çocuklar için eğitim sürecinin olabildiğince verimli geçmesi için ihtiyacımız olan çabalardır.